Çok çeşitli mimari şekle bürünebilen, hedeflenen etkileyici görselliği yakalayabilen bir yapıya sahip olması, tasarımsal çeşitliliğin çok ve temin süreçlerinin kolay olması, üretim ve nakliye koşullarının diğer yapılara oranla daha pratik, montaj aşamasının çok daha hızlı olması sebebiyle kısa sürede kullanılabilir fonksiyon kazanabilmektedir.
İnşa edilecek yapının taleplerine uygun olarak, yüksek taşıma kapasitesine sahip çelik elemanlar, betonarme-ahşap gibi farklı yapı sistemlerine göre daha az yer kaplamaktadır. Haliyle yapıdan beklenen kullanım alanı fazla olmakta, geniş açıklıkları daha düşük maliyetle ve daha emniyetli bir tasarımla gerçekleştirilmektedir.
Çelik malzeme elastik akma sınırına ulaşıncaya kadar tekerrür eden yüklere karşı kırılmama özelliğine sahiptir. Bu sebeple çelik malzemen rüzgâr yükü, deprem yükü gibi yatay ve düşey yüklere karşı çok daha dayanıklıdır. Ayrıca çelik yapılarda betonarme ahşap gibi yapılara göre daha küçük kesitli kolon ve kirişlerle geniş açıklıklar geçilebildiğinden yapının ağırlığı diğer alternatif yapı türlerine göre daha hafif olmakta ve bu da yapının daha az deprem kuvveti almasını sağlamaktadır.