ResÇelik Yapı

Neden Çelik Yapı?

Çok çeşitli mimari şekle bürünebilen, hedeflenen etkileyici görselliği yakalayabilen bir yapıya sahip olması, tasarımsal çeşitliliğin çok ve temin süreçlerinin kolay olması, üretim ve nakliye koşullarının diğer yapılara oranla daha pratik, montaj aşamasının çok daha hızlı olması sebebiyle kısa sürede kullanılabilir fonksiyon kazanabilmektedir.

İnşa edilecek yapının taleplerine uygun olarak, yüksek taşıma kapasitesine sahip çelik elemanlar, betonarme-ahşap gibi farklı yapı sistemlerine göre daha az yer kaplamaktadır. Haliyle yapıdan beklenen kullanım alanı fazla olmakta, geniş açıklıkları daha düşük maliyetle ve daha emniyetli bir tasarımla gerçekleştirilmektedir.

Çelik malzeme elastik akma sınırına ulaşıncaya kadar tekerrür eden yüklere karşı kırılmama özelliğine sahiptir. Bu sebeple çelik malzemen rüzgâr yükü, deprem yükü gibi yatay ve düşey yüklere karşı çok daha dayanıklıdır. Ayrıca çelik yapılarda betonarme ahşap gibi yapılara göre daha küçük kesitli kolon ve kirişlerle geniş açıklıklar geçilebildiğinden yapının ağırlığı diğer alternatif yapı türlerine göre daha hafif olmakta ve bu da yapının daha az deprem kuvveti almasını sağlamaktadır.

Çelik yapıların kalite kaybı olmadan %100 geri dönüştürülebilir bir malzeme olması, ömrünü tamamlayan çelik yapılardan elde edilen hurda malzemelerin yeni üretilen çeliğin yapısına dahil edilmesine olanak sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre üretilen çelik malzemenin %37 si geri dönüştürülmüş çelik içermektedir. Çeliğin ergitilmesi sırasında oluşan cüruf; çimento, asfalt, gübre vb. yapımında, kimyasallar kimya endüstrisinde girdi maddesi olarak, üretim sürecinde oluşan gazlar ise ısı ve elektrik üretiminde kullanılmaktadır.

İlerleyen günümüz teknolojisi sayesinde, aynı standartlarda üretildiği gibi istenilen özellik ve dayanımda, yapısal tasarıma özel olarak çelik elemanların üretimi gerçekleştirilebilmektedir.

Yapıyı meydana getiren elemanların tamamı gerek duyulması halinde sökülebilir, farklı noktalara nakliyesi gerçekleştirilebilir ve aynı yapı farklı coğrafi bölgelere yeniden montajlanabilmektedir. Gerek duyulması halinde revizyonu kolay olmakta, ek maliyet oluşturmadan mevcut eleman yeni bir tasarımla revize edilebilmektedir.

 

  • Sürdürülebilir bir yapı malzemesi olmakla birlikte çevre dostu yapılardır.
  • Taşıyıcı olarak kullanılan diğer malzemelerle karşılaştırıldığında oldukça hafiftir.
  • Çelik konstrüksiyonu meydana getirebilmek için harcanan enerji diğer elemanlara nazaran daha düşük orandadır.
  • Ekonomik olmasını sağlayan bir diğer etken geri dönüştürülebilir malzeme olmasıdır.
  • Çeşitli görselliklerde tasarlanıp üretilebilmektedir.
  • Otomobil endüstrisinde yüksek oranda kullanılmaktadır. Araba gövdesinde, süspansiyonda, kapılarda, iç kısımda ve motorda farklı çelik türleri kullanılır.
  • Tarım makineleri ve araçları gibi endüstriyel ürünleri imal etmek için kullanılır.
  • İşlenebilirliği ve kolay kaynaklanabilme nedeniyle çelik, günümüz mimarisinde çok sık kullanılan bir malzeme haline gelmiştir.
  • Paslanmaz çelik hijyenik bir ortam sağlar bu yüzden paslanmaz çelikler, boru hatları üretmek için kullanılır.
  • Ayrıca dış etkilere sıkça maruz kalan güneş enerjisi santralleri, hidro ve rüzgar enerji santralleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında paslanmazlığı sayesinde tercih sebebidir.
  • Enerji sektöründe sondaj işlemleri, boru isale hatları, altyapı ve bant sistemlerinde çelik malzeme sıkça tercih edilmektedir.
  • Bina inşaatı için yumuşak çelik kullanılır. Aynı zamanda oldukça tercih edilen bir yapı çerçevesi malzemesidir.
0
    0
    Sepet (Your Cart)
    Sepetiniz Boş (Your cart is empty)Mağazaya Dön (Return to Shop)