Demir ve karbon alaşımı olarak bilinen çelik, yapısında maksimum %2 oranında karbon bulundurur. Çeliğin yapısında bulunan karbon miktarı, çeliğin yumuşak olup olmadığını belirler. Sahip olduğu karbon miktarı ile tanımlanır. Karbonun fazla olması çeliği sertleştirir ve ısıl işlem gerekir. Karbonu az olan çelik ise yumuşak çelik olarak adlandırılır.
Çeliğe istenilen özelliği kazandırmak için çeliğin yapısında karbon dışında farklı alaşım elementleri de bulunmaktadır. Farklı oranlarda alaşım elementleri ve empürite (saf olmayan, kirlilik oluşturan) elementler de bulunur. Çeliğe değişik miktarlarda alaşım elementleri katılabileceği gibi, çeşitli işlemler vasıtasıyla (ıslah, normalizasyon vs) içyapı da kontrol edilerek talep edilen kullanım amacına yönelik değişik özelliklerde çelikler elde edilebilmektedir.
Çelikler, kimyasal bileşimine göre alaşımlı ve alaşımsız çelik olarak Avrupa Standartları 10020 standart numarasına göre 2 gruba ayrılmıştır.
Çelik, Avrupa Standartları 10079 standart numarası kapsamında mamul şekline ve boyutlarına göre; yassı çelik, uzun çelik, kısa çelik olmak üzere 3 alt gruba ayrılmıştır.
Çelik, yapı çelikleri, paslanmaz çelikler, takım çelikleri, yüksek hız çelikleri, yay çelikleri olmak üzere 4 göre gruplandırılır.
- Yapı çelikleri sanayi, fabrika ve inşaat sektöründe kullanılır.
- Paslanmaz çelik otomotiv, inşaat, mutfak eşyaları, kimya, petro kimya endüstrisinde kullanılır.
- Takım çelikleri, kalıp üretiminde ve makine parçalarının üretiminde kullanılır.
- Yüksek hız çelikleri kesici freze, matkap, pafta, broş tığları ve kesme kalıplarında kullanılır.
- Yay çelikleri raylı taşıtlar ve makinelerde kullanılır
Çelikler, mikro yapı, kimyasal bileşim, ısıl işlem veya üretim çeşidine göre sınıflandırılabilmektedir. Özellikleri çeliğin içerdiği karbon miktarına paralel olarak değişmektedir.